André Muit – Ridder in de orde van Oranje-Nassau

De verdienste van André Muit is doorgedrongen op vele niveaus van de Roemeense samenleving. Maar zeker ook in de Nederlandse samenleving. Daarom hebben we hem kunnen verrassen bij een tweede bezoek aan Roemenië in de maand mei. Deze keer in Boekarest. André was uitgenodigd door ambassadeur Roelof van Ees om een bijeenkomst bij te wonen over integratie van personen met beperkingen. In werkelijkheid zou hij worden onderscheiden als ridder in de orde van Oranje-Nassau, waar hij helemaal niets vanaf wist.

Samen met mensen uit het team van André in Roemenië heeft onze ondersteuner Henk Graafland zijn uiterste best gedaan om de lange procedure voor het voorstel van een onderscheiding te doorlopen. De volhouder wint, en uiteindelijk lukte het.

Grote verdienste voor de Roemeense samenleving, de niet aflatende ijver om de eer en goede naam van Nederland hoog te houden in Roemenië en altijd bezig om Nederlanders, vooral vrijwilligers te boeien en te binden aan zijn missie.

Op 25 mei vond de uitreiking plaats. Tot zijn grote verrassing stond hij, met een smoes naar de residentie van de ambassadeur gelokt, opeens oog in oog met 12 Nederlanders, waaronder het bestuur, zijn vader en moeder, dochter Marit, en zo’n 25 collega’s uit Bacau, Boekarest en Iasi, de burgemeester van Bacau, vertegenwoordigers van de Nederlands Roemeense kamer van koophandel en andere zakenmensen en vertegenwoordigers van de overheid.

Heel bijzonder was het, vooral omdat al die mensen de kosten nog moeite spaarden om naar Boekarest te komen. Kijk…dán heb je vrienden. En dát is wat André kan, mensen aan zich binden.

De ambassadeur gewaagde van de grote verdienste van Asociatia Betania en zei zelfs dat hij bij zijn kennismaking een aantal jaren geleden dacht…wie is hier nu de échte ambassadeur van Nederland?  Daarna vond de uitreiking van de onderscheiding plaats, met de woorden: het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau kreeg hij de versierselen opgespeld door ambassadeur Roelof van Ees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *