nr. 02-2015 – Familie Cojocaru

Kind

Familie Cojocaru

Het is eind december 2014, hartje winter. Een periode waarin veel mensen in Roemenië in de kou leven en geen financiële mogelijkheid hebben om de kachel aan te steken en wat eten klaar te maken voor de kinderen. Familie Cojocaru is een van de gezinnen die door de Stichting HCR gesteund wordt. Het is net vóór de kerstdagen, de verlichting die in de stad hangt vormt een schrille tegenstelling met die waarin deze familie moet leven. De fel verlichte hoofdstraat en het laatste lampje van familie Cojocaru dat niet meer brandt: de elektriciteit is afgesloten. De laatste centen zijn aan een brood besteed. Zeven kinderen en twee ouders. Beide ouders werken voor een veel te laag inkomen. De kinderen gaan naar school. Er is onvoldoende geld om te overleven.

Aan het eind van het jaar

Tijdens de kerstdagen wil iedereen ‘beter zijn’, met goede voornemens om ook anderen te helpen. De kinderen van Familie Cojocaru staan voor een supermarkt en zien hoe de mensen druk zijn met inkopen. Alle boodschappen passen amper in het wagentje. “Ga weg, rot op, loop niet in de weg”, krijgen ze te horen. Wat doen die woorden pijn! Ze gaan maar weer naar huis, teleurgesteld dat zij ook niet wat fijns hebben tijdens de kerstdagen. Het is 23 december, de kinderen hebben zich er bij neergelegd dat ook dit jaar de kou en de honger deel zullen uitmaken van het eind van dit jaar. Ze weten dat hun ouders hard werken en zeuren dan ook geen moment. Er komt een auto langs. Weer de mensen van het elektriciteitsbedrijf? De rekening moet betaald worden….. We gaan niet kijken, misschien gaan ze onze deur wel voorbij. Er wordt geklopt, en nog eens geklopt. “Hallo!! Is er iemand thuis?” De deur wordt open gedaan, er staat een auto voor de deur met de letters HCR.

Cornel en Ovidiu van Betania! “We komen wat brengen”, zegt Cornel. Een doos met levensmiddelen, handschoenen en sjaals, een groene tas waar ‘Plus’ op staat, een gele tas met ‘Jumbo’. “Hier, ook nog wat boekjes met Bijbelverhalen”, zegt Ovidiu. Het is allemaal ruim voldoende om deze dagen door te komen. “Kunnen jullie ook even helpen het hout uit te laden?” vraagt Ovidiu. “Hout?” zeggen de kinderen met vraagtekens in hun ogen. “Ja, hout om de kachel aan te steken. En wilt u ook dit papier even ondertekenen?” zegt Cornel, “dat is 250 lei om de rekening te betalen voor de elektriciteit, dat kan nog net vandaag”. De zeven kinderen van familie Cojocaru zijn door het dolle heen. De kou en honger zijn de komende tijd verdwenen!

Vreugde en verlichting

Dit verhaal geeft aan dat uw steun zo ontzettend belangrijk is. Er worden vaak vraagtekens gezet bij het brengen van pakketten. Dat doen wij ook. Ons team werkt met alle macht om het probleem van dit gezin aan te pakken. Bijscholing en beter werk voor de ouders zijn voorbeelden. Maar dat gaat allemaal niet van de ene op de andere dag! Dit soort situaties komt voor bij gezinnen die we maandelijks helpen, maar vooral ook bij de nieuwe aanmeldingen. Een pakket en noodhulp lossen het probleem niet op, maar brengen vreugde en verlichting in de situatie en een steun in de rug naar een betere toekomst!!

Kooiker Installatie BV

Fortune - kennis in koffieLilycards

Brussaars Hoveniers & Tuinarchitectuur