DAR Lienden in Bacau

dar-lienden-2016

Met een groep van 16 gemeenteleden zijn we begin oktober op bezoek geweest in Bacau.

In onze gemeente is er al jaren de DAR (Diaconaal Actie comité Roemenië) , met eigen ogen zien waar we het allemaal voor doen , en de warme contacten die er in Roemenië zijn versterken, dat was onze doelstelling.

Na een voorspoedige vlucht kwamen we maandagavond laat aan op het vliegveld waar we opgewacht werden door onze chauffeurs en we een warm welkom kregen in Hostel Holland. Dinsdagochtend zijn we ontvangen bij de Asociatia Betania door André Muit en hebben een rondleiding gehad bij verschillende projecten die geconcentreerd zijn op het terrein en hebben het depot bekeken waar de kleding terecht komt die wij ook in onze gemeente inzamelen.`S middags gingen we samen met Ciprian Tomita op bezoek bij gezinnen.

Hier werd ons de harde realiteit duidelijk welke armoede er is in Roemenië , en welk werk Ciprian daar mag doen. Met vele indrukken en gedachten gingen we terug naar Hostel Holland. In het Hostel zijn we de gehele week goed verzorgd we voelde ons echt welkom. Woensdag zijn we naar het stuwmeer, rode meer en de Bicazkloof geweest, wat een prachtige natuur heeft Roemenie. Donderdag hebben we een bezoek gebracht aan de zoutmijn van Tirgu Ocna (Salina Tirga Ocna)

Op onze laatste dag vrijdag zijn we op bezoek geweest in Plopana waar de werkgroep oost europa een multifunctioneel centrum aan het bouwen is voor Betania, en waar ons vol enthousiasme verteld werd hoe deze werkgroep Stichting Oost Europa uit Nieuw Vennep de Asociatia Betania ondersteund door het bouwen van dit centrum. Doordat verschillende van onze groep een wandeling door Plopana maakten kregen we onverwacht echt contact met de lokale bevolking. Erg warm en hartelijk. Ook hier werd duidelijk hoe anders er word geleefd dan dat wij gewend zijn. Na nog een laatste maaltijd in Hostel Holland en afscheid genomen te hebben van Ciprian en André zijn we vrijdag eind van de middag in Bacau weer op het vliegveld gestapt richting Brussel, waar de bus weer op ons stond te wachten en we vrijdagavond laat weer in Lienden arriveerde.

We kijken terug op een week vol indrukken en zijn ervan overtuigd dat er door Asociatia Betania heel goed werk word verricht en hopen als gemeente de HCR / Asociatia Betania hierin te blijven ondersteunen.

Categorie: DAR - Lienden, Stichting HCR, Werkgroepen · Tags: