Aanhoudende protesten in Roemenië

De Roemenen zijn het zat. Naar aanleiding van de versoepeling van de anticorruptie-wetgeving wordt er al 6 dagen lang geprotesteerd. Op 5 januari waren en maar liefst 600.000 mensen op straat in Roemenië.

Het intrekken van een omstreden decreet zondag door de Roemeense regering, heeft nog geen einde gemaakt aan de massale protesten in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Zondag gingen weer veel Roemenen de straat op. De naar schatting 500.000 demonstranten eisten nu het aftreden van de regering van premier Sorin Grindeanu. Alleen al in hoofdstad Boekarest dromden ongeveer 220.000 mensen samen op het centrale plein Piata Victoriei bij het regeringsgebouw. Op de gevel van het gebouw werden met laserstralen leuzen afgebeeld als ”aftreden”.

Grindeanu zegt niet van plan te zijn af te treden, tenzij het parlement daartoe besluit. Maar daar, voegt hij toe, heeft hij een meerderheid op zijn hand.

Onder druk van de dagenlange massale protesten trok de Roemeense regering zondag de omstreden amnestieregeling voor een aantal vormen van corruptie in. Grindeanu heeft zondag in een speciale kabinetszitting formeel besloten om van het plan af te zien. (bron; Nu.nl)

NOS-correspondent Marcel van der Steen, die bij het protest aanwezig is, zegt dat de regering nog steeds van plan is de maatregel door te voeren. De spoedmaatregel, die komende week zou ingaan, is ingetrokken, maar nu wil de regering het in een wet regelen, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Het ministerie van Justitie is bezig met het opstellen van die wet, die anders dan een decreet door het parlement moet worden goedgekeurd. “Daar heeft de socialistische regeringspartij samen met haar coalitiepartner een meerderheid”, zegt Van der Steen. “Deze mensen hebben geen vertrouwen in de regering.” (Nos.nl)

fotio digi24.ro

Ook André Muit gaf zijn visie afgelopen zaterdag 4 februari 2017 in het NOS Radio 1 journaal. Hier te beluisteren

Categorie: Stichting HCR · Tags:

Reageer!

Kooiker Installatie BV

Fortune - kennis in koffieLilycards

Brussaars Hoveniers & Tuinarchitectuur