Werkgroep HCR – Schouwen Duivenland

Al vanaf 1995 komen Jan en Ria Luyendijk uit Zierikzee, Corrie en Johan Flikweert uit Bruinisse en andere vrijwilligers van werkgroep HCR “Schouwen – Duiveland” op bezoek in Gasteni. In Gasteni staat een psychiatrische kliniek waar de bewoners goede bekenden zijn van de mensen van deze werkgroep.

Hier zagen ze de afgelopen jaren veel verbeteren. In de eerste plaats aan de gebouwen, mede door een grote bijdrage van HCR/Betania, kon de C-vleugel gerenoveerd worden maar ook werden er nieuwe ruimtes gemaakt voor activiteiten. In de tweede plaats zagen we ook de verzorging en de behandelingen van de bewoners met sprongen vooruit gaan. Met bijdrage van werkgroep “Schouwen – Duiveland” is er een opleidingspakket gemaakt voor het personeel van de kliniek.

De Pinkstergemeente (Pentacostali), die door deze werkgroep geholpen wordt bij kerkbouw, verzorgt bijeenkomsten in de psychiatrische kliniek. Deze bijeenkomsten zijn mogelijk gemaakt door tussenkomst van André Muit.

Verder zijn er goede contacten met de school in Funda Racaciuni en met de directeur van deze school. De school staat in een arm dorpje waar de mensen weinig of geen financiele mogelijkheden hebben. Inmiddels is de school voorzien van nieuwe meubeltjes en schoolborden. Op dit moment zorgt de werkgroep voor schrijf en leermaterialen voor de kinderen van de school. Op deze manier krijgen de kinderen toch een kans om naar school te gaan.

Op de reizen van werkgroep “Schouwen – Duiveland” wordt altijd het dorpje Chendu bezocht. Hier woont het gezin Atilla, goede vrienden van de mensen van de werkgroep. Hun dochter heeft het Down syndroom. Voor de kinderen met het Down syndroom proberen we in die omgeving een opvangprogramma te realiseren.

De HCR werkgroep Schouwen-Duiveland heeft al een tijdje versterking gekregen van Fam. Brekelmans uit Oosterland. Van het brei en borduurwerk komt er veel van Marian en haar moeder mevrouw van Dijke. Marian en haar moeder zijn extra gemotiveerd sinds het bezoek van begin oktober 2014 aan Bacau. Jos en hun zoon Jeroen zijn druk met de hout bewerking Voor de markten is dit een mooie aanvulling vogel voerhuisjes en kerstbomen vallen in de smaak. Ook familie Vermeulen verzorgd veel van de verkoop spullen.

In Nederland is de werkgroep “Schouwen – Duivenland” actief bezig met fondswerving voor de projecten van stichting HCR en Asociatia Betania. Dat kunt u op de foto’s zien.

Contact persoon : Johan Flikweert (joh.flikweert@tele2.nl)

Reisverslag van Johan en Corrie Flikweert en Wilco,Rianne,Corinda en Marije Schilperoort in mei 2009

Reisverslag van Familie Flikweert – october 2012

Reisverslag Familie Flikweert – october 2014